Smartboard ger nya möjligheter

Att tekniken går fort framåt råder inga tvivel om. Med en smartboard i klassrummet tar du din undervisning till nya höjder, med teknik som ständigt utvecklas.

Smartboards och andra interaktiva tavlor är idag ett vanligt inslag på skolor och förskolor. Glömda är de svarta griffeltavlorna och de blanka whiteboard-tavlorna. Men vad kan du som lärare och pedagog använda din nyinstallerade smartboard till? En smartboard är ett mångfacetterat pedagogiskt verktyg, som kan vara både roligt och lärorikt när du väl får kläm på det.

En smartboard kan användas både som en hederlig gammal whiteboard, men även som en touch-skärm. Detta gör att smartboards är väldigt lämpliga i lärmiljöer och funkar bra med så väl små barn som äldre elever. Du kan även använda din smartboard som en skärm eller projektor, och visa till exempel Power Points och andra bildspel och filmer.

Undervisningen får ett lyft med smartboard

Smartboarden i klassrummet kan kopplas ihop med elevernas datorer, genom skolans nätverk. Detta gör att allt som visas på smartboarden även finns sparat på elevernas datorer. Perfekt för genomgångar och uträkningar. Om du har yngre elever eller barn finns det otaliga spel, pussel och pedagogiska program för dem att utforska, direkt på smartboarden.

En smartboard är även lämplig inom specialundervisningen. Det finns fiffiga funktioner som “text till tal” att installera, samt ett spännande program som gör om handskrivna anteckningar till ett valt typsnitt. Hjälpsamt för den som precis börjat lära sig bokstäverna, eller har koordinationsproblematik. Möjligheterna är nästan oändliga och tekniken utvecklas ständigt. Bara din fantasi sätter gränserna.