Ska du anlita en byggfirma? Ställ dessa frågor först

elektriker arbetar med kablar

Om du ska låta en byggfirma göra ett arbete i ditt hem eller på din mark krävs givetvis ett visst mått av tillit. De flesta har säkert hört någon skräckhistoria om hur någon inte har haft den behörighet som denne utgett sig för att ha haft, eller att en faktura har saltats i arbetets slutskede. Bådadera är saker som i värsta fall kan orsaka stora besvär.

Fråga om behörighet

Det här är kanske det viktigaste, att se till att byggfirman faktiskt har kompetenta medarbetare. För att få jobba med till exempel el eller VVS krävs att man har gjort sin lärlingstid och att man klarat av ett yrkesprov. Det är endast dessa som du bör låta utföra arbeten åt dig. Särskilt viktigt är det när det gäller större installationer eller omfattande arbeten, så som att dra om rör under en badrumsrenovering till exempel.

Om ett arbete inte utförs på fackmannamässigt vis, och det sker en olycka, finns risken att ditt försäkringsbolag inte är så pigga på att betala ut pengar för till exempel vattenskador eller andra konsekvenser av det undermåligt utförda arbetet.

Fråga om avgifter

”Är det här totalkostnaden?”. De flesta byggfirmor erbjuder kostnadsfria offerter till den som frågar. Om det gäller ett större arbete kommer de flesta att vilja se situationen på plats innan de kan ge en prisuppgift. För enklare arbeten kan du dock beskriva detaljer och få en prisuppskattning på telefon eller e-post, exempelvis.

Vanligt är att man använder sig av offertjänster, hemsidor där som vidarebefordrar din förfrågan till anslutna byggfirmor i närheten. Av förklarliga skäl är dessa ryter av tjänster mest effektiva i större städer som till exempel Göteborg, Malmö eller Sundbyberg (i synnerhet Göteborg mer än till exempel Sundbyberg dock), eftersom det helt enkelt finns ett stort antal aktörer som kan tänka sig att ta på sig ditt arbete. Det här bäddar för en ibland ganska hård konkurrens som, om den är hederlig, kan leda till bättre villkor för dig som kund.

Använder du en dylik tjänst från en byggfirma i Sundbyberg kan du säkerligen få ett antal offerter – ställ dem mot varandra och se till vad som faktiskt ingår. Titta alltså inte bara på slutpriset, utan försök få en känsla av hur byggfirman har bedömt processen.

Vilken prismodell gäller?

När man anlitar en byggfirma är det vanligt att man betalar på två olika sätt. Antingen betalar man för ett fast pris för hela arbetet, eller så betalar man enligt löpande räkning. Ska man betala ett fast pris kan rörmokaren behöva ta höjd för oförutsedda händelser, vilket kan göra att kostnaden blir lite högre. Samtidigt kan det kännas tryggt att veta att tusenlapparna inte kommer sticka iväg längre än överenskommet.