Smarta tips för den som ska installera bergvärme i Göteborg

Den som värmer villan i Göteborg med olja eller direktverkande el kan spara mycket pengar genom att i stället installera bergvärme. Men passar bergvärme alla och hur stor blir besparingen?

En bergvärmepump är i de flesta fall en bra investering. I bästa fall kan man sänka sina uppvärmningskostnader med upp till sjuttio procent, i alla fall om man byter från olja eller direktverkande el. En bergvärmepump lämpar sig särskilt bra för lite större hushåll och bostadsrättsföreningar, eftersom värmepumpen klarar att leverera stora mängder energi. Men då en bergvärmepump är ganska dyr att installera, då man också måste borra en energibrunn, är den inte en lika smart investering för fritidshuset eller mindre hushåll. Då kan det i stället passa bättre med någon annan typ av värmepump som exempelvis en luftluftvärmepump eller en luftvattenvärmepump.

I vissa områden fungerar bergvärme sämre

Att installera bergvärme i Göteborg fungerar oftast väl då berggrunden i området till stor del består av granit som lagrar energi bra. Kalksten lagrar däremot inte energi särskilt bra och bor man på Gotland eller Öland, passar det oftast bättre med någon annan typ av värmepump. Vill man ha hjälp med att hitta rätt typ av värmepump ska man ta hjälp av ett företag som har värmepumpar som sitt specialområde. Inte sällan finns det flera typer av värmepumpar som kan göra jobbet. Då får man ställa för- och nackdelar mot varandra när man gör valet och kanske även ta hänsyn till plånboken.