Vem drog elen i din nya bostad?

Eluttag

I mångt och mycket så kan man jämföra bostadsmarknaden i Stockholm med Klondyke och där de som mutat in sitt område har extremt mycket guld att hämta. Ser man till de senaste årens prisutveckling så har de ökat – rejält! – i nästan varje del av Stockholm och i synnerhet gäller detta naturligtvis områden innanför tullarna: Vasastan, Östermalm, Södermalm och Gamla Stan.  Men de höga priserna flyttar på dagens överhettade marknad även ut i Storstockholms ytterkanter, i både norr och söder. Äger man en bostad i exempelvis Bromma och står redo att sälja denna så har man också en rejäl vinst att se framemot; förutsatt att man förvärvat den för några år sedan och – så att säga – väntat in marknaden.

Hoppas på en dämpande effekt

Vi kan här hoppas att de nyligen genomklubbade amorteringskraven har en dämpande effekt på marknaden samt att Stockholm som stad så att säga bygger ikapp: det är naturligtvis ohållbart för en stad att priserna för bostäder ligger på en, i det närmaste absurd, nivå som de idag gör. Dock och därmed inte sagt att det är fel att smida medan järnet är varmt; något många gör och där man dessutom höjer temperaturen ytterligare genom att renovera sina bostäder innan de läggs ut till försäljning.

Kort och gott; en ägare av en bostad i Bromma är fullt medveten om att relativt billigt ingrepp i bostaden – en badrums- eller en köksrenovering – kan medföra ett avsevärt mycket högre slutpris än vad fallet varit om han låtit bli. Lägger man 50.000 kronor på att renovera så kan det i slutändan generera en vinst på närmare en halv miljon kronor och det är naturligtvis svårt att motstå.

Fråga om en elektriker i Bromma

Gällande detta tänkte vi komma med en uppmaning till köpare: se till att ta reda på vem som genomfört renoveringen. Kort och gott: många renoveringar i Stockholm sker enbart med en tanke på vinst och där säljaren inte bryr sig det minsta om kvaliteten. Ser det bra ut så räcker det, kort sagt.

En fara för en köpare om man ser till vatten- och elskador och därför bör man också vara vaksam och fråga vilken elektriker som dragit elen om man ska köpa en bostad i exempelvis Bromma. Det är inte ovanligt att det inte funnits något elektriker över huvudtaget – att säljaren på egen hand dragit in golvvärme eller installerat spotlights. I dessa fall kan det vara bra att kontakta en kompetent yrkesutövare som kan gör en kontroll av elinstallationerna.

Vi är medvetna om att en affär i Stockholm går fort – men frågan om en elektriker är en sådan som någon gång under processen måste ställas.Att fråga mäklaren om detta redan vid visningen är ingen dum ide. Kort och gott, ställer du frågan – vilken elektriker och vilken rörmokare har utfört jobbet – vid en visning av en lägenhet så kan detta spara dig mycket bekymmer i framtiden.