Vill du också ha ett digitalt hem?

Bakgrundsbild vindkraft solnedgång

Har du funderat på att göra ditt hem digitalt? Med ”digitalt” tänker vi här på att ha ett hem med ett KNX-system, ett standardiserat kommunikationssystem som gör att du kan reglera elapparater i ditt hem på avstånd med din mobil. Du kan till exempel öppna och stänga ditt ytterdörr för hantverkare när du är på jobbet. Du kan med hjälp av kameror vid samma ytterdörr, kontrollera vem det är som ringer på hemma hos dig och öppna dörren för rätt person. Du kan även slå på tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare, kaffebryggare när du inte är hemma och så vidare. På samma sätt kan du slå av maskinerna om du till exempel är på semester och inte har kommit ihåg att slå av dem.

Vi är alltmer beroende av el

Vi lever helt enkelt i en digital värld, där i princip allt blir digitaliserat. Det är bara att acceptera. Nackdelen med denna digitalisering är den att allt mer i vår omgivning kräver elektricitet. Det innebär att det krävs alltmer energi för att tillgodose det ökade behovet av elektricitet. Och energi är något som vi tar ur jordens resurser, samtidigt som det tillför negativa saker för samma jord. Det råder inte balans mellan det vi människor roffar åt oss av jordens resurser och det vi tillför. Egentligen borde varenda en av oss, ändra vårt beteende, vår konsumtion och våra val och konsekvent handla på ett miljövänligt sätt och med hänsyn till jordens begränsade resurser och se till att vi tillsammans tillför det som är bra till vår Moder jord.

Anlita en elektriker som sparar på el

En riktigt duktig elektriker kan hjälpa en att välja bra installationer som minskar vår elanvändning, som sparar el och som är bättre för oss alla. Nya kylar, frysar, spisar, disk- och tvättmaskiner drar betydligt mindre el än gamla sådana maskiner. Därför borde vi egentligen alla välja bort de gamla maskinerna och installera nya. En elektriker kan även hjälpa till att både göra hem säkrare, med högre säkerhet – säkerhetskameror, säkerhetsdörrar och -fönster.

Bor man i någon av landets storstäder är det lättare att få tag i kompetenta elektriker. Bor man i folktäta Solna, en förort till Stockholm finns det servicevänliga elektrikerfirmor att välja mellan.

Välj miljövänlig energi

Eftersom vi blir alltmer beroende av el, med alla nya elprodukter som vi skaffar till våra hem, har vi gjort oss själva beroende av elen, och elen måste ju produceras, vilket tas från jordens resurser. Vi har hittills tagit allt mer av jordens resurser utan att tillföra resurser till jorden, vilket har skapat en stor obalans. Denna obalans har påverkat miljön med större miljöförstöring, varmare klimat, minskade rusar i Arktis och Antarktis. Vi ser större öknar, fler översvämningar och fler landhöjningar på grund av klimatförändringarna.

Därför behöver vi miljövänlig energi, göra kloka miljövänliga val. Du och jag, alla.