Yrkesförberedande program på gymnasiet

Den som vill ha en säker väg in i arbetsmarknaden som ung kan ofta välja ett yrkesförberedande program på gymnasiet. Dessa gymnasier finns över hela landet, och det krävs ofta ingen flytt till Stockholm, Uppsala, Lund eller annan universitetsstad för att gå utbildningen.

Många som gått yrkesförberedande gymnasium får jobb direkt efter examen. Vissa väljer att arbeta några år innan de vidareutbildar sig, medan andra väljer att helt enkelt nöja sig med utbildningen som getts i gymnasiet. Oavsett är det i många fall en mycket bra väg in i arbetslivet.

Elektriker

Elektriker är ett förhållandevis välbetalt arbete som många börjar jobba med direkt efter gymnasiet. Med tanke på den starka byggkonjunkturen, som inte minst märks av i större städer som Stockholm, finns en hög efterfrågan på elektriker.

Det finns olika typer av elektriker. Till exempel är det ofta installationselektriker som arbetar vid nämnda nybyggen i Stockholm, medan serviceelektriker oftare är dem som åker hem till privatkunder. Istället för att fokusera på att installera, arbetar dessa elektriker i huvudsak med att felsöka, underhålla och reparera.

Prognoserna som avser fem till tio år framåt i tiden är medelgoda, enligt Arbetsförmedlingen. Vissa kan uppleva en grad av konkurrens när det gäller att få anställning utan erfarenhet. Att tänka på är att ett b-körkort kommer att hjälpa enormt i jobbsökandet, då många arbetsgivare efterfrågar det. Detta även i städer som Stockholm, som har en välutbyggd kollektivtrafik. Att ta sig runt med tunnelbana och buss blir helt enkelt omständligt för en elektriker i Stockholm.

Rörmokare

Rörmokare, eller VVS-montörer, är även de mycket efterfrågade på arbetsmarknaden. Arbetsgivare runt om i landet vittnar om att, precis som när det gäller elektriker, att det finns en brist på kompetenta personer som kan ta de arbeten de erbjuder.

Även rörmokare kan gås på gymnasiet som ett yrkesförberedande program. Det heter då VVS- och Fastighetsprogrammet. Efter examen har eleverna en mycket god grund att stå på när det gäller att börja arbeta inom branschen.

VVS-montörer är ofta välbetalda idag. Det kan bero på att de har fått ett ökat ansvar på senare år. Inte sällan ska en rörmokare ha hand om att planera projektet, att utföra det och även ta betalt för det. I regel ser prognoserna för rörmokare något bättre ut än elektriker, med liten konkurrens om jobben över hela landet. För en person med utbildning och erfarenhet kommer det inte vara svårt att hitta ett jobb, oavsett om man är elektriker eller rörmokare. Jobben finns ofta i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö men även på mindre orter runt om i landet.