Detta kan du göra i köket för att spara energi

Det här med klimathotet, är det verkligen på riktigt? Har inte vädret alltid varit upp och ner? Tyvärr kan vi inte med hundraprocentig säkerhet påstå det. Klimatförändringarna finns på riktigt och de förändringarna beror på vår inverkan och människans handlingar när det kommer till jordens resurser och klimat. Ser man på förändringar på jorden, har den aldrig förändrats så mycket som under den tid som människan har existerat på jorden. Jordens medeltemperatur har aldrig förändrats så mycket som under den tid människan har funnits.

Det är vi människor som förändrar klimatet

Och det borde ge en medelintelligent människa sköt nog att förstå att det är vi människor som är orsaken till de stora förändringar som vi ser. Dessutom; det är inte här, uppe i Norden som vi ser de största förändringarna, de sker södra delen av jordgloben och de som drabbas är inte de som har orsakat dem. Lite orättvist, men så är det.

Dessa produkter kan spara energi i köket

1. Kranar som rinner endast när man håller händerna under den

Detta är ingen ny produkt, men det är alltför sällan man ser dem hemma hos människor, men vi borde alla skaffa blandare med rörelsedetektorer som gör att de rinner endast när man håller händerna under kranen. Dessutom finns det numera kranar som ger varmvatten endast när man aktivt väljer den funktionen.

2. Belysning som lyser endast när någon är i köket

Detta är heller ingen ny produkt, men alltför sällan ser vi dem i vanliga privata hushåll. Här anser vi och hoppas vi att vi såg flera av dessa produkter i vanliga hushåll då de sparar energi på ett påtagligt sätt. Detta är ju allt som husägaren själv vinner på; med lägre kostnader på uppvärmning av vatten och elräkning.

3. Alltid koka med lock

En sak som vi alla borde jobba på; att koka allt med lock på. Det minskar uppvärmningen och elanvändningen till spisen. Det snabbar även på matlagningen, och tid är ju pengar, även hemma där man vill lägga sin tid på vila och återhämtning.

4. Vispa för hand och använda vattenkokare

Här vill vi påpeka det uppenbara, men om man vill spara el borde man ju göra fler saker för hand; vispa grädden och smeten för hand. Skära grönsakerna för hand, knåda degen för hand och så vidare. Däremot sparar en vattenkokare el. Så här gäller att koka upp vattnet först i vattenkokare och sedan lägga i spagettin i det kokande vattnet på spisen. Här är det principen om ”många bäckar små” som gäller.

5. Uppdatera vitvaror

Detta sägs om och om igen. Gamla vitvaror drar mera el än de nya som är tillverkade för att spara el.

Du kan med fördel be en erfaren elektriker att komma hem till dig och både installera och ge nyttiga tips på hur du kan spara mer el.