Funktioner som avgör vilken varmvattenberedare som passar bäst

elektriker

Oavsett vilka behov du har av varmvatten så finns en varmvattenberedare med rätt storlek och funktion. Börja därför med att fundera på vilken behov du, och ditt hem, har och välj sedan en som uppfyller dessa.

Var och hur ska den stå?

Genom att utgå ifrån var du ska ha din varmvattenberedare kan du även avgöra vilken modell som passar bäst. Ett exempel är en vägghängd modell som därmed kan lyftas upp på väggen en bit från golvet. Kan vara smidigt ur ett utrymmesmässigt skäl. Däremot kan det ibland finnas begränsningar på hur stora modeller som bör hängas på en inomhusvägg. Bland de mindre modellerna finns det relativt många med väggfäste.

Ett alternativ är att den ställs på golvet. För större utrymmen passar även liggande varmvattenberedare. En vanlig modell ser ut som ett liggande oljefat på fot. Formen gör att det blir en mycket låg energiförlust.

Vad ska den användas till?

Flera tillverkare har modeller av varmvattenberedera som är speciellt framtagna för fritidshus. Styrkan är därmed inte lika stor som om den ska vara i en villa. Det håller därmed även nere priset på modellen.

Storlek?

Behöver ni 35-120 liter – eller kanske 260 liter? De allra minsta har bara ett par liter. Det finns exempelvis en modell, från en av de större tillverkarna i Sverige, med enbart en volym på 5,5 liter. Dessa är typiska varmvattenberedare som kan användas i fritidshus.

En del modeller är även anpassningsbara. Med det menas att man byggt den i modulsystem och därmed går det att anpassa volymbehovet helt efter det behov som uppstår.

Energiåtgång

Är det en större varmvattenberedare är det helt avgörande hur stor energiåtgång som krävs. Detta är en punkt som ofta skiljer de billigaste modellerna på marknaden mot de dyrare. Det gäller alltså att hitta en modell som möter behovet gällande volym – och inte välja för stor eller för liten.

Kompatibel med värmepump m.m.

Har du värmepump från ett speciellt märke kan det vara smart att söka efter en varmvattenberedare från samma märke. Därmed är man säker på att modellen helt är anpassad och kompatibel med systemet.

Ännu ett system som kan kopplas till varmvattenberedaren är termisk solenergi. Har du tillgång till detta kan det alltså finnas en fördel om systemet kan kopplas samman för synergieffekt.

Osäker?

En större varmvattenberedare är en relativt stor investering vilket betyder att du bör ta in experthjälp om du inte är helt insatt i vilken modell som passar ditt behov. Sök upp närmaste återförsäljare och hör med dem vad de anser är bäst utifrån dina önskemål och behov.