Guide – detta får du göra själv inom el.

byte av glödlampa

När det kommer till elarbeten och elinstallationer är det alltid viktigt att man vet vad man håller på med och har god kunskap om allt som ska göras. Generellt brukar man säga att det är lämpligast att lämna över alla typer av elarbeten till kunniga elektriker men det finns vissa undantag för sysslor som du kan utföra på egen hand. Dessa bör du dock bara ta hand om själv om du är hundraprocentigt säker på att du vet vad du ska göra, hur du ska göra det samt att du kan garantera din och andras säkerhet under själva arbetet.

Lämna större installationer åt proffsen

När det kommer till installation av vitvaror, el i badrum, infällda lampor eller andra typer av liknande elarbeten bör du låta en professionell elektriker sköta jobbet. Detta gäller bland annat all typ av dold eller infälld el, elarbeten med fasta installationer samt byte av ojordat stickuttag mot jordat.

Förbered dig ordentligt

Inled alltid alla elarbeten hemma med att läsa på om det du ska göra. Se till att du har de redskap och verktyg som behövs samt eventuellt nytt material såsom stickkontakter eller skarvsladdar. Förbered även med ficklampa eller annan batteridriven ljusarmatur så att du har ljus även när strömmen är avstängd.

Stäng alltid av strömmen

Oavsett om det handlar om byte av en lampa, stickkontakt eller strömbrytare är det väldigt viktigt att komma ihåg att stänga av strömmen. Antingen genom huvudströmbrytaren eller genom att dra ur de proppar som styr det aktuella området.

Dessa elarbeten får du lov att utföra på egen hand

Byta trasiga glödlampor. Se dock till att den nya glödlampan inte har ett högre wattantal än det som listas på armaturen. Står det max 40 watt på lampan betyder det att den inte har förmåga att klara av en lampa med högre wattantal.

Byta propp eller säkring. Se bara till att du sätter i en likadan propp som var där innan. Om nästa propp går omgående är det ett säkert tecken på att det finns en större elstörning i byggnaden och då krävs det att du kontaktar en auktoriserad elektriker som kan hjälpa dig åtgärda det större problemet.

Byta sladdar eller strömbrytare till mindre apparater eller lampor. Se bara till att du använder samma typ av stickpropp, strömbrytare eller sladd som tidigare. Var även noga med att ta bort eventuellt skadade sladdelar och se till att alla anslutningar sitter som du ska innan du kopplar in den igen.